Hout ontvetten voor het verven is cruciaal

Meubels restylen is hot. Op televisie en op internet zijn leuke programma’s, filmpjes en blogs te vinden met instructies hoe je het één en ander aan moet pakken. Het begint met het kopen van een mooie tweedehands kast of stoel. Die moet vervolgens worden opgeknapt. In die tutorials lijkt het net alsof dat een kwestie is van even schoonmaken, verven en klaar. Maar als je dat daadwerkelijk zo doet krijg je geen mooi strak geverfd meubel. De verf wordt vlekkerig, verkleurt gemakkelijk en er breken soms stukjes af. Om dat te voorkomen moet je eerst het hout ontvetten. Voor een schilder kan je contact opnemen met schilderwerkensnel.be

hout ontvetten

Hout ontvetten is een flinke klus

Wie een mooi oud meubel op de kop heeft getikt en dat goed wil opknappen moet daar ruim de tijd voor nemen. Houd er rekening mee dat het eigenlijke verven de finale is van een langdurig voorbereidingstraject. Dat begint met het schoonvegen van het meubel met een droge doek. Vervolgens ga je het hout ontvetten. Als derde stap kan het meubel worden geschuurd. Na het schuren moet je nogmaals het hout ontvetten. Pas dan is het meubel klaar om te worden geverfd. Die voorbereidingen kosten veel tijd, maar zijn absoluut noodzakelijk om van je oude meubel een pronkstuk te maken.



Waarom ga je hout ontvetten?

Wie iets gaat verven moet eigenlijk altijd van tevoren de ondergrond ontvetten, zelfs als je muren of plafonds gaat sauzen. Door een vette ondergrond kan de eerste verflaag zich niet goed hechten. Dat heeft tot gevolg dat de verf op den duur af gaat bladderen. Oude houten meubels zijn sowieso altijd vet. Dat vet is daar in de loop van de jaren terechtgekomen doordat vuil- en vetdeeltjes in de lucht zijn neergeslagen en zich hechten aan het houten oppervlak. Vaak is dat vet heel hardnekkig en is het hout ontvetten een lastige klus.

Schuren en hout ontvetten

Voor elke houtsoort geldt zonder uitzondering dat hout ontvetten en schuren essentieel zijn voordat het hout goed kan worden geverfd. Er zijn houtsoorten waarbij je nog meer voorbereidingen moet doen. Sommige houtsoorten zijn namelijk van nature vettig van binnen. Het komt ook voor dat het hout door een eerdere behandeling vet is of weekmakers bevat. Deze vette houtsoorten hebben een speciale behandeling nodig. Zonder zo’n behandeling zal de verf, beits of lak niet goed drogen en is er een slechte hechting. Vet is dus een factor waar je terdege rekening mee moet houden bij het restylen van oude meubels.

Hout ontvetten doe je als eerste

Het is zo verleidelijk: je hebt een tweedehands meubel op de kop getikt dat je wilt opknappen. Enthousiast pak je meteen een stuk schuurpapier en begint te schuren. Toch is dat niet de goede volgorde. Als je direct begint met schuren krijg je onherroepelijk een vetlaagje op het schuurpapier. Dat wrijf je tijdens het schuren diep in de poriën van het hout. Het is heel moeilijk om zo’n vetlaagje na het schuren weer weg te krijgen. Wen je dus aan om altijd te beginnen met hout ontvetten en ga dan pas schuren.

Waarmee kun je hout ontvetten?

Er zijn talloze ontvettingsmiddelen verkrijgbaar. Voor hout ontvetten zijn die middelen niet allemaal geschikt. Veel ontvettingsmiddelen laten een dun glanslaagje achter. Daardoor hecht de verf niet goed op de ondergrond. Sommige ontvettingsmiddelen verspreiden een ‘schone’ geur. Maar als je urenlang aan het boenen bent op een houten meubel is dat onprettig en soms zelfs slecht voor de gezondheid. Raadpleeg bij ontvettingsmiddelen de toepassingsgebieden op het etiket. Voor alle middelen geldt: gebruik tijdens het hout ontvetten niet teveel water. Laat het hout na de behandeling goed drogen, voordat je met een volgende bewerking begint. Op enkele populaire middelen gaan we nader in.

Hout ontvetten met ammoniak

amonia

Eén van de bekendste middelen voor klusjes als hout ontvetten is ammoniak. Je voegt één of twee dopjes toe aan een emmer water van 5 liter en je kunt aan de slag. Gebruik beslist geen pure ammoniak. Bij hout ontvetten heeft ammoniak als bijwerking dat het sommige houtsoorten aantast. Dat leidt tot verkleuringen en het kan de hechting van de verf negatief beïnvloeden. Ammoniak is niet duur, maar het is wel een gif. Eigenlijk is het niet meer van deze tijd om dit soort middelen te gebruiken. Wil je toch met ammoniak werken, gebruik dan een veiligheidsbril en rubberen handschoenen.

Multifunctionele schoonmaakmiddelen

Dasty

Sommige enthousiaste klussers pakken in de winkel de eerste de beste multifunctionele schoonmaakmiddel. Zo’n middel is Dasty. Het is gemakkelijk verkrijgbaar en niet duur. Maar Dasty is een chemisch product. Eén van de ingrediënten heeft een bijtende werking op koper. Dat is vervelend als er hang- en sluitwerk op je meubel zit. Dasty laat ook het bekende glanslaagje achter, dat slecht is voor de hechting van de verf. Hoe populair deze multifunctionele schoonmaakmiddelen ook zijn; voor hout ontvetten zijn ze niet zo geschikt. Als je ze toch wilt gebruiken is het verstandig om een veiligheidsbril en rubberen handschoenen te dragen.

Hout ontvetten gaat het best met St. Marc

sintmarc

Eén van de beste en veiligste producten voor het ontvetten van geverfd en geschuurd hout is St. Marc. Dat is verkrijgbaar als korrels, die in water moeten worden opgelost, en in vloeibare vorm. De vloeibare vorm heeft een sterke geur en laat een glanslaagje achter. De korrels doen dat niet. Voor hout ontvetten blijken die in de praktijk het beste middel. De korrels zijn lang houdbaar, goed te doseren en nagenoeg geurloos. St. Marc is wat duurder, maar wel biologisch afbreekbaar en niet schadelijk voor de gezondheid. Het kan ook geen kwaad als je het op je huid krijgt. Lees ook hoe je keukentegels kan verven.

roomwit