Plafonds schilderen zonder strepen

Plafonds schilderen is een heel gedoe. Veel mensen zien er enorm tegenop. Want je moet de kamer helemaal leegruimen en alles afdekken tegen verfspetters. Het is ook lastig dat je boven je macht moeten werken en soms op een trap moet werken. En hoe voorkom je dat er strepen ontstaan. Door gebruik te maken van handige trucs wordt plafonds schilderen een stuk eenvoudiger. Je krijgt de fijne kneepjes van het vak vanzelf een beetje door en dan kun je plafonds schilderen als de beste. Bij het schilderen van een plafond draait alles om een goede voorbereiding en het toepassen van de juiste schildertechniek. Neem vandaag contact op met een schildersbedrijf uit uw regio.

plafond schilderen

Plafonds schilderen voorbereiden

Net als bij vrijwel elke schilderklus kost ook bij plafonds schilderen de voorbereiding de meeste tijd. Begin met het ontruimen van de kamer. Liefst alles moet er uit, zodat je voldoende bewegingsvrijheid hebt. Vloerbedekking, kasten en (te) zware meubels moet je afdekken, omdat er altijd wel wat verfspetters van de verfroller af kunnen vallen. Vergeet niet om de gordijnen en de lampen van het plafond te verwijderen. Als je heel netjes wilt werken kun je ook de afdekplaatjes van de elektrische aansluitpunten verwijderen. Tijdens het plafonds schilderen moet je veiligheidshalve wel de stroom uitschakelen.

Muren beschermen met afplaktape

Controleer voor het plafonds schilderen eerst of er beschadigingen zitten in het plafond en op de scheiding van het plafond en de muur. Diee kun je wegwerken met een overschilderbare kit. Plak daarna de muur af met een afplaktape. Soms loopt de scheiding tussen de muur en het plafond niet recht. In dat geval kun je het afplaktape een paar millimeter lager op de muur te plakken. Daarmee wordt die scheve scheiding gecamoufleerd. Afhankelijk van de conditie van het plafond moet je het voorbewerken met een primer. Lees daarover meer op de gebruiksaanwijzing van de verf.

De techniek van het plafonds schilderen

Eén van de meest voorkomende problemen bij plafonds schilderen is dat het schilderwerk niet mooi egaal wordt. Dat komt door de manier waarop met de verfroller wordt gewerkt. Door de lichtinval kun je het na het schilderen goed zien als de roller niet overal op dezelfde manier is bewogen. Om dat te voorkomen verdeel je het plafond vooraf in denkbeeldige vlakken van ongeveer een vierkante meter. Die vlakken schilder je één voor één na elkaar, waarbij je telkens dezelfde bewegingen maakt met de verfroller. Dan weet je zeker dat het hele plafond op identieke wijze is geschilderd. Vraag je offerte aan bij een schilder uit je buurt.

Plafonds schilderen in vier stappen

Plafonds schilderen gebeurt in vier stappen. Stap 1: deel het plafond in je hoofd op in vierkante vlakken. Stap 2: gebruik een ronde kwast om de randen van het eerste vierkant te schilderen. Voor stap 3 gebruik je de verfroller. Breng de verf aan in stroken naast elkaar en beweeg de roller kruislings over de stroken. Beweeg de roller in een vaste volgorde, en maak de laatste streek met de roller in de richting van de lichtinval. Stap 4: schilder alle vierkanten op dezelfde wijze en zorg voor een overlap van één rollerbreedte over het vorige vierkant.

Extra adviezen voor plafonds schilderen

Plafonds schilderen is een bewerkelijke klus. Neem daarom de volgende adviezen ter harte. Gebruik goede kwaliteit verf en schildermateriaal. Werk liefst bij een temperatuur van vijftien graden, zodat de verf te niet snel opdroogt. Als het warmer is kun je het drogen van de verf vertragen met een paar emmers water in de ruimte. Een ander advies is: werk bij daglicht en verf van het licht af. Begin dus bij het raam en werk langzaam de kamer in. Gebruik voldoende verf om strepen te voorkomen en maak het plafond in één keer af. Verwijder tenslotte de afplaktape direct na het verven.
Lees ook meer over het schilderen van een trap.