Schilder: Alle duidelijk informatie

Als je een schilder nodig hebt is het niet verstandig om er maar lukraak één uit te kiezen. Als je dat doet weet je niets over de achtergronden van die schilder. Wie pech heeft betaalt teveel en soms krijg je slecht werk op de koop toe. Een goede schilder kun je vinden talloze branchesites op internet. Daar wordt informatie gegeven over gangbare tarieven. Als je op zoek bent naar een professionele schilder kun je je opdracht indienen en daar door een aantal schildersbedrijven een prijsopgave voor laten maken. Je kunt die offertes vergelijken en de schilder kiezen waar je een goed gevoel bij hebt.

Schilder gezocht: handig overzicht met alle prijzen

Voordat je een schilder uitzoekt is het goed om informatie te hebben over de gangbare prijzen die voor schilderwerken worden gehanteerd. Schilders worden vaak per vierkante meter betaald. Op internet zijn overzichten te vinden met de actuele prijzen. Hier is alvast een indicatie. Muur schilderen: 15 – 20 euro per m2. Plafond schilderen: 12 -20 euro per m2. Trap schilderen: 15 – 20 euro per traptrede. Raam schilderen: 15 – 25 euro per raam. Gevel schilderen: 20 – 40 euro per vierkante meter. Deur schilderen: 70 – 110 per deur. Extra wensen, zoals herstelwerkzaamheden of toepassen van bijzondere verfsoorten hebben invloed op de prijs.

Type schilderwerkKostenBijbehorende werkzaamheden
Muur€ 15 tot € 20 per m² Afhankelijk van soort verf en aanbreng
Plafond€ 12 tot € 20 per m² Latexverf, 2 keer sauzen
Trap€ 15 tot € 20 per traptrede 2 keer grondverf en een eindlaag
Raam€ 15 tot € 25 per raam 3 dikteranden tot 100mm breed
Gevel€ 20 tot € 40 per m² Eén laag primer en twee lagen afwerking
Deur€ 70 tot € 110 per deur Voorlakken en aflakken

Per m² of per uur betalen ?

Als je af en toe een schilderklus hebt kun je daar telkens een professionele schilder voor inhuren. Prijstechnisch is dat niet zo slim. Als je in de loop van het jaar drie of vier klussen in je woonkamer wilt laten doen, is het verstandiger om die werkzaamheden te clusteren in één opdracht. Stel dat je de binnenmuren en het plafond wilt laten schilderen kost dat voor een woonkamer van 30 vierkante meter ongeveer 1.700 euro. Dat is een stuk goedkoper dan dat je het als losse klussen zou laten uitvoeren. Dat komt doordat schilders bij grotere klussen speciale prijzen voor je opmaken. Bekijk hier in detail de prijs per m² voor schilderwerken.

Offertes van de schilder vergelijken

Net zoals we doen bij energieprijzen en prijzen van mobiele telefonie is het ook mogelijk om online de prijzen van schilders te vergelijken. Selecteer eerst een aantal schilders in de buurt. Geef dan een omschrijving van de schilderklus en vraag de schildersbedrijven daar een offerte voor uit te brengen. Je kunt die offertes vrijblijvend vergelijken. Daardoor zie je meteen bij welke schilder je het goedkoopst uit bent. Soms zit er wel 40% verschil in de prijs van de duurste en de goedkoopste schilder. Bedenk wel, dat de prijs niets zegt over de kwaliteit van het werk dat wordt geleverd.

Hoe berekent een schilder zijn prijs?

In sommige gevallen is het lastig om de prijzen van de verschillende schilders te vergelijken. Er zijn schilders die alleen werken met prijzen per vierkante meter. Er zijn ook schilders die uitsluitend per uur betaald willen worden. Als je precies wilt weten wat je dan kwijt bent moet je uitzoeken of die prijzen inclusief of exclusief de schildermaterialen zijn. Zo kan een klus die per vierkante meter moet worden afgerekend op het eerste gezicht heel aantrekkelijk zijn. Maar als later blijkt dat je de rollers, kwasten en verf nog apart moet afrekenen kun je bedrogen uitkomen.

Hoe vaak moet ik laten schilderen?

woning schilder

Het is heel verleidelijk om je schilderwerk een beetje op de lange baan te schuiven. Maar uiteindelijk betaal je daar zelf de rekening voor. Als schilderwerk begint te vergelen en als de verf begint te bladderen wordt het tijd om de schilder erbij te halen. Meestal is dat elke vijf jaar. Je kunt best zes of zeven jaar wachten, maar dan kost het de schilder meer moeite om het schilderwerk goed uit te voeren. Dan is hij langer bezig en betaal je uiteindelijk een hogere rekening. Laat je schilderwerk daarom tijdig uitvoeren en voorkom grote problemen en hoge rekeningen.

De meerwaarde van een professionele en ervaren schilder

Er zijn diverse redenen om een professionele schilder in te huren. Hij bespaart je in elk geval een hoop tijd. Als je zelf gaat schilderen doe je dat lang niet zo snel als hij. Als een schilder voor een klus wordt ingehuurd heeft hij die in een paar dagen voltooid. Diezelfde klus kost jou al snel een week tot een maand. In die tijd had je veel leuke dingen kunnen doen. Je moet ook niet denken dat een klus door schilder duurder is dan wanneer je hem zelf doet. Een doe-het-zelf-klus is vaak duurder dan gepland, doordat er verkeerde inschattingen worden gemaakt.

Kwaliteit

Schilders hebben, doordat het hun vak is, veel ervaring met schilderwerk en kunnen dat uitstekend inplannen. Ze weten precies wat de eigenschappen van verf zijn, hoe het moet worden aangebracht, hoelang het moet drogen en in combinatie met welke voorbehandeling het beste resultaat wordt bereikt. Schilders leveren dus kwaliteit. De meeste doe-het-zelvers hebben die kennis niet. Ze beschikken meestal ook niet over de juiste materialen en leveren vrijwel altijd minder goed schilderwerk af. Schilderen kan soms ook gevaarlijk zijn. Er wordt gewerkt met vluchtige stoffen en soms op hoogte. Om te voorkomen dat je geblesseerd raakt kun je beter een schilder inhuren.

Geld besparen met een schilder

Als je een grote schilderklus door een professionele schilder laat uitvoeren schrik je waarschijnlijk in eerste instantie van de prijs. Schilderwerk is inderdaad een flinke investering, maar vanwege de professionaliteit van de schilder zijn de kosten op de lange termijn een stuk lager. Je kunt de prijs van een schilderklus overigens omlaag brengen door zelf een beetje mee te denken. Bijvoorbeeld door bij een schilderklus in de woonkamer zelf de meubels aan de kant te schuiven en spullen af te dekken tegen verfspatten. Als de schilder dat niet hoeft te doen scheelt dat tijd en gaat zijn prijs omlaag.

Huur een schilder in

Zoals al eerder is aangegeven rekent een schilder een lager tarief naarmate de klus omvangrijker wordt. Daar kun je gebruik van maken door zelf klussen in je huis samen te voegen. Maar de prijs daalt nog verder als je samen met één of twee buren een schilderklus kunt combineren. Dan kun je samen een kortingspercentage met de schilder overeen komen. Een andere doeltreffende manier om van lage prijzen te profiteren is door offertes te vergelijken. Als je meer inzicht hebt in de speelruimte van de schildersbedrijven is er wellicht wat extra onderhandelingsruimte te ontdekken.